www.uburst.com www.uburst.com

"Email to client not working"

Go back to the LobbyClick here to Go Back to Main ListingClick here to see helpClick here to Search the Forum

General Questions
Forum Type: Public
Moderator: edmunds
Time Zone: EST
Printer Friendly Format
Original Message
 
"Email to client not working"
Posted by Ron Stewart on May-27-01 at 10:44 PM (EST)
I'm in the final stages of testing my shopping cart, and one thing that I can't figure out is why the email to the purchaser is not going out.

The "email customer" option is set to yes and I do get an email to the store owner. What am I doing wrong??

My store can be found at: http://www.beerisgoodforyou.com/store/html/index.htm

Thanks,

Ron

Click to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents

 Table of Contents

Email to client not working, Joseph Pishgar, May-29-01, (1)
diagnostic, Ron Stewart, May-30-01, (2)
RE: diagnostic, Bill Weiner, May-30-01, (3)
test email, Ron Stewart, Jun-02-01, (4)
sendmail path, Ron Stewart, Jun-02-01, (5)
RE: sendmail path, Bill Weiner, Jun-05-01, (6)
test order, Ron Stewart, Jun-05-01, (7)
RE: test order, Bill Weiner, Jun-05-01, (8)
diagnostic, Ron Stewart, Jun-06-01, (9)
RE: diagnostic, Bill Weiner, Jun-06-01, (10)
email test, Ron Stewart, Jun-08-01, (11)
RE: email test, Bill Weiner, Jun-10-01, (12)
email test, Ron Stewart, Jun-10-01, (13)
custom email settings, Ron Stewart, Jul-09-01, (14)

 

 
Click here to goto Click here to goto the Lobby
Messages in this discussion
 
1 . "Email to client not working"
Posted by Joseph Pishgar on May-29-01 at 12:42 PM (EST)
Hello Ron,

Have you run the e-mail test diagnostic?
I also recommend double checking that your sendmail path is correct, as well. The diagnostic would tell you if there was something wrong.

Regards,
Joseph Pishgar
Support Engineer
Microburst Technologies, Inc.

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
2 . "diagnostic"
Posted by Ron Stewart on May-30-01 at 04:50 PM (EST)
I have run the diagnostic, and it works fine. However, that is the email being sent to "me" the store owner. Is there a way to simulate a message being sent to the customer?

Thanks,

Ron

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
3 . "RE: diagnostic"
Posted by Bill Weiner on May-30-01 at 11:07 PM (EST)
Try placing a test order and enter the storeowner's email address on the order form. See if you get both the email notification and the email receipt.

If that works, then try using a different email address on a test order.... and be sure to enter a full email address.

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
4 . "test email"
Posted by Ron Stewart on Jun-02-01 at 11:25 AM (EST)
I have been using my (storeowner) email address as well as other email addresses that I have. No luck. I've even double/triple checked my spelling. That is not the problem.

You can see for yourself by entering a dummy transaction. You will not get an email sent to you.

Help!

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
5 . "sendmail path"
Posted by Ron Stewart on Jun-02-01 at 11:37 AM (EST)
Oh, by the way, my sendmail path is set to:
$sendmail_path = "/usr/lib/sendmail";

Is that correct?

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
6 . "RE: sendmail path"
Posted by Bill Weiner on Jun-05-01 at 10:14 PM (EST)
If the diagnostic test is successfully sending the test email to the storeowner's email address... then that eliminates many possible problems.

I just tried placing a test order order... and have not yet received an email receipt. Did you (the storeowner) successfully receive an email receipt? That is, when placing orders, does the email successfully get sent to the storeowner?

If it is only just that the email receipt is not being sent to the customer... then triple-check that you have the "Email Customer" field set to "YES" (On the uShop Control Panel under GENERAL SETTINGS - EMAIL NOTIFICATIONS). Because that is really about the only remaining factor to prevent the email receipt from being sent to the customer. (Especially if you already tried entering the storeowner's email address on the test order form.)

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
7 . "test order"
Posted by Ron Stewart on Jun-05-01 at 11:02 PM (EST)
I have triple checked the "email customer" setting and it is indeed set to "yes". I received notification of your test order and have replied to you from it.

The diagnostic does send me a test email. I'm not sure where to go from here.

Ideas?

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
8 . "RE: test order"
Posted by Bill Weiner on Jun-05-01 at 11:27 PM (EST)
Well, go ahead and generate a diagnostic report from the uShop Control Panel and send the results.... along with a copy of your "ushop.pl" file (so that I can see your settings) ... to me at support@uburst.com. I'll then take a look at all of your settings and see if I recognize the problem.

Send:
1) Diagnostic report
2) Your ushop.pl file

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
9 . "diagnostic"
Posted by Ron Stewart on Jun-06-01 at 00:43 AM (EST)
I've sent the files per your request... Please let me know how to proceed.

Thanks,

Ron

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
10 . "RE: diagnostic"
Posted by Bill Weiner on Jun-06-01 at 11:31 PM (EST)
I see that you are using the SOCKETS email method to connect to your "mail.earthlink.net" mail server. What may be happening is that the mail server has some sort of a timeout... possibly setup to prevent spamming.

I also see that you have a "Secondary Email" address specified. Was that "Secondary Email" address successfully receiving the order notifications?

As a test, try deleting that "Secondary Email" address and see if the mail server sends the email receipt to the customer.

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
11 . "email test"
Posted by Ron Stewart on Jun-08-01 at 09:27 PM (EST)
I have deleted the secondary email in my email notification settings. To answer your question, I have not been receiving those secondary emails.

I tested an order with the secondary email deleted, and still do not get an email to the client (I used another one of my email addresses).

What next?

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
12 . "RE: email test"
Posted by Bill Weiner on Jun-10-01 at 10:15 PM (EST)
Now when you say you used "another one of your email addresses" as the customer's email address when placing your test order.... have you ever tried using the same email address as the working storeowner's email address as the customer's email address? I ask this because sometimes mail servers are setup to not send email outside of it's own domain... So maybe that is the case here.

To email addresses with domains that are different than your storeowner's email address, you may want to try changing the "Primary Email" address to some other email address... and se if the mail server can indeed send email outside of it's own domain.

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
13 . "email test"
Posted by Ron Stewart on Jun-10-01 at 10:50 PM (EST)
I inverted the two email addresses I have been using (1 for the client, and 1 for the storeowner)and your hunch was correct. When I used my "earthlink" email as the customer, I got a "receipt" but I did not get a notice to my other email address (that I had set up as the "primary" email for the storeowner).

I guess that proves that I cannot use earthlink's mail server to assist me in my order process. So now that I know the cause of this problem, what can I do about it?

Do you know of another email service provider that could help me that doesn't charge very much money (read: Free)?

Thanks for your assistance,

Ron

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents
 
14 . "custom email settings"
Posted by Ron Stewart on Jul-09-01 at 10:48 AM (EST)
I have received the custom ushop.pl file and have replaced my old one with it.

The good news is that it works. It sends an order receipt to the customer.

The bad news is that I no longer get an order confirmation email sent to me.

I have run a diagnostic test and the email DOES come through to me. So now I'm stumped yet again.

How can I get BOTH emials sent out for each order?

Thanks,

Ron

Remove this Message: Administrator and Moderator onlyClick to Send Alert Message to the Administrator Click to edit this messageClick to EMail Click here to reply to this messageClick here to reply to this message with quotesClick to goto the Table of Contents


Archive This Thread: Admin and Moderator OnlyRemove This Thread: Admin and Moderator Only
Click here to goto Click here to goto the Lobby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Questions or problems regarding this bulletin board should be directed to Webmaster
©1997-1999 by DCScripts. All rights reserved.